Польська віза — види та типи віз до Польщі

Польська віза

З 2007 року Республіка Польща входить до складу Шенгенської зони. Для в’їзду до країни Шенгену або подорожі в межах цієї зони українцям необхідна віза. В залежності від мети поїздки та запланованого терміну перебування в Польщі необхідно відкривати відповідну візу. Кожен з типів та видів польських віз мають свої особливості та правила оформлення.

Зверніть увагу! З 2017 року громадянам України дозволено безвізовий в’їзд до Польщі на термін, що не перевищує 90 днів. Оформлення візи не потрібно при наявності біометричного паспорта.

Типи польських віз

Типи польських віз залежать від терміну перебування в країні:

Типи польських віз

  1. «A» — аеропортна. Дозволяє перебувати в зоні аеропорту, але залишати його територію заборонено.
  2. «B» — транзитна. Оформляється з метою транзиту через територію польської держави. Вона дозволяє залишати аеропорт. Але перебувати в країні можна не довше 5 днів.
  3. «C» — шенгенська. Дається на певний термін, протягом якого можна перебувати на території країни. Дає право відвідування інші країни, що входять до складу Шенгену.
  4. «D» — національна. Дозволяє тривале перебування в країні, що видала візу. Надає право транзитного проїзду через країни Євросоюзу. Також дозволено перебування в країнах Шенгену, але не довше 3-х місяців.

Види віз до Польщі

Також польські візи поділяються в залежності від мети відвідування країни. У кожному разі до основного пакету документів може знадобитися додатковий. Для кожного виду передбачені свої правила і терміни перебування в країні.

Туристична

Такий вид оформляється, якщо заявник планує відвідати країну з туристичною метою, без наміру працевлаштування. До основного пакету документів знадобиться підтвердження броні готелю, підтвердження мінімум 50% оплати і приблизний план подорожі. Віза видається з фіксованим терміном, який в перший раз не перевищує 30 днів. Більш тривале перебування дозволено заявникам, у яких в паспорті вже є 2 візи. Причому одна з них повинна бути польською.

Робоча

Польські робочі візи поділяються на кілька категорій. Через що, часто виникає плутанина.

  • C05 — працювати на території країни можна протягом 3-х місяців в піврічний період;
  • D05 – видається на 6 місяців в річному періоді, можливо працевлаштовуватися на роботу будь-якого виду, крім сезонної;
  • D05a – видається на 9 місяців в річному періоді, можна влаштовуватися тільки на сезонну роботу;
  • D06 — дозволяє легально працювати довше 6 місяців на всіх видах робіт, крім сезонних.

Визначте для себе вид робіт і термін, на який плануєте відправитися до Польщі. Подивіться, яка категорія робочої візи передбачає необхідні параметри. Таким чином вам вдасться оформити необхідну візу без будь-якої плутанини.

Крім основних документів обов’язково знадобиться запрошення від роботодавця. Оформлення починається на його основі. Запрошення повинно містити назву фірми, підпис відповідальної особи від приймаючої сторони, особисті дані працівника і тривалість перебування в країні.

Бізнес-віза

Метою поїздки має бути налагодження відносин з компаніями-партнерами, пошук нових бізнес-партнерів, рішення будь-яких інших ділових питань. До документів обов’язково повинно бути додано запрошення від фірми чи компанії, з якою планується або відбувається співробітництво. Перебувати в Польщі дозволено не більше 30 днів, якщо термін дії візи становить 90 днів. Або не більше 90 днів, при терміні дії візи в рік. Бізнес-віза може бути одноразовою або багаторазовою.

Шопінг-віза

Оформляється з метою здійснення покупок у Польщі. Однак можливість її оформлення доступна тільки громадянам, які проживають недалеко від україно-польського кордону. Отримати шопінг-візу можуть тільки жителі Львівської, Луцької та Вінницької областей.

При здійсненні покупок потрібно обов’язково запитати іменний чек. Для отримання такого документа будуть потрібні особисті дані з закордонного паспорта. Ці чеки знадобляться, коли ви наступного разу будете оформляти шопінг-візу. Вони будуть служити підтвердженням того, що ви відвідували Польщу саме з метою здійснення покупок.

У перший раз видається одноразова віза на 7 днів. На другий раз можна буде отримувати багаторазові візи з правом відвідування інших країн Шенгену.

Гостьова

При бажанні відвідати родичів або друзів в Польщі, доведеться оформити гостьову візу. Підставою для оформлення служить запрошення від приймаючої сторони, завірене у нотаріуса. Родичі або друзі, які запрошують вас, повинні бути громадянами Польщі або перебувати на ПМЖ. Термін дії запрошення — 3 місяці. При першому гостьовому візит оформляють візу з терміном дії на місяць, перебувати в країні можна буде тільки 15 днів. При наступних подачах документів термін дії дозволу складе 3 місяці, а час перебування — 45 днів.

Студентська

Бажаючим отримати освіту в Польщі можна оформити 2 види студентських віз: короткострокову і довгострокову.

Короткострокова — Шенгенська. По ній можна навчатися на курсах, майстер-класах та інших заходах, що не займає тривалий період часу. Термін дії такої візи — півроку, дозволений час перебування — 90 днів.

Довгострокова віза — національна. Її отримують студенти. Вона дає право на навчання в Польщі терміном до року. Потім є можливість продовження візи.

Репатріаційна

Видається з метою повернення громадян і їх родичів примусово переселених на Схід. Видається подружжю переселених громадян, їх дітям та онукам, подружжю дітей і онуків. Дозволяє безперешкодно подорожувати країнами Євросоюзу. Перший раз видається на 2 роки. Якщо вже є Шенгенські візи, репатріаційна польська віза видається на 5 років.

Віза по карті поляка

Карта поляка — документ, що підтверджує належність особи до польського народу. Отримати його мають право громадяни країн, що входили до СРСР. Метою видачі таких карт є підтримка цінностей польського народу і залучення мігрантів.

По карті поляка можна отримати довгострокову візу в Польщу. Це право є не тільки у власника карти, а й у його ближніх родичів (чоловік/дружина, батьки, діти). Віза дає право подорожувати в зоні Шенгену. Вона видається на 1 рік безкоштовно.

Увага! Подавати документи на візу одночасно з власником карти повинні всі претенденти. Однак перетинати кордон з отриманої візою можна окремо.

При подачі документів на будь-який тип візи важливо враховувати причини можливої відмови. Найчастіше відмовляють через неправильно заповненні документи, порушення візового режиму в попередніх поїздках, порушення законів інших країн, підозрілої поведінки. Так що дотримання законів і правил в ваших інтересах.

© 2018 visa-help.com.ua – Оформлення візи, побут, життя та працевлаштування за кордоном.