Польська національна віза

Національна польська віза типу D — довгострокова віза, яка видається терміном від 180 до 360 днів в залежності від мети поїздки та підтверджуючих цю мету відповідних документів. Найчастіше цей тип візи відкривають з ціллю навчання або працевлаштування в Республіці Польща. В таких випадках у заявника має бути запрошення від роботодавця чи документ про вступ до ВНЗ. Також національну візу можливо відкрити за Картою Поляка.

Польська національна віза типу D

Національна польська віза відкривається безпосередньо до Польщі, але дозволяє подорожувати країнами Шенгену не більше ніж 90 днів в період 180 днів, причому офіційно працювати чи навчатися в країнах Шенгену окрім Польщі — заборонено.

Слід також враховувати, що діє правило першого в’їзду. Згідно з цим правилом перший в’їзд на територію Шенгену має бути саме через Польщу. В іншому випадку є ризик того, що при повторному оформлені візи можуть виникнути проблеми. А ось повертатися додому можливо через будь-яку з країн.

Робоча віза типу D має 3 категорії які відрізняються між собою деякими особливостями:

Категорії робочої візи типу D

  • D05 видається для легального працевлаштування терміном на 6 місяців (180\360), та дійсна для будь-якого виду роботи, окрім сезонної.
  • D05a оформляється для легального працевлаштування терміном на 9 місяців (270\360), однак тільки для сезонних робіт.
  • D06 видається для здійснення легальної праці в Польщі терміном на 1 рік (360\360), на будь-якій роботі, окрім сезонної. Однак ця віза видається на основі Воєводського запрошення.

Документи на отримання національної візи подають до Консульства Польщі або до візового центру (ППВА), попередньо зареєструвавшись на сайті або за телефоном. Важливо правильно обрати Пункт Прийому Візових Анкет, так як кожен візовий центр обслуговує громадян свого консульського округу, який визначається за місцем проживання, роботи чи навчання. Адреси, контакти та інша інформація за посиланням — польські візові центри.

Після реєстрації заявнику потрібно зібрати установлений пакет документів, а також підготовити документ, який може підтвердити основну мету вашої поїздки. В залежності від різних обставин список необхідних документів на національну візу може змінюватись, але в обов’язковий пакет для всіх заявників входить:

Документи на національну візу

  • заповнена візова анкета;
  • оригінал та копія закордонного паспорту;
  • оригінал та копія українського паспорту;
  • дві кольорові фотографії розміром 3,5×4,5 см;
  • оригінал та копія страхового медичного поліса та копія квитанції про оплату;
  • оригінал квитанції про сплату послуг ППВА;
  • докази фінансової здатності;
  • документ який підтверджує мету поїздки.

Більше інформації на сторінці — документи для оформлення польської візи.

Після того як були здані всі документи для оформлення візи, процес видачі дозволу становить від 1 тижня до місяця. Зазвичай рішення щодо видачі візи приймається швидко, але бувають випадки, коли деяка інформація потребує уточнення.

Наразі польська національна віза типу D для громадян України видається безкоштовно — консульський збір не сплачується.

© 2018 visa-help.com.ua – Оформлення візи, побут, життя та працевлаштування за кордоном.